Zece ani de pavilioane temporare Serpentine Gallery, proiectate de arhitecti de top

Editura Taschen a lansat in luna iunie a acestui an, un nou album intitulat Serpentine Gallery Pavilions, o carte ce reuneste toate pavilioanele temporare ce au fost realizate, incepand cu anul 2000, construite langa celebra Galerie Serpentine, din Gradinile Kensington, Londra.

Galeria Serpentine propriu-zisa, ce a fost construita in 1934 ca si un pavilion de ceai, a fost redeschisa in 1974 ca si showroom pentru expozitii de artisti moderni si contemporani, de la Matthew Barney la Dan Flavin, Kelley Ellsworth, Louise Bourgeois sau Whiteread Rachel.

Incepand cu anul 2000, Galeria Serpentine a facut un apel catre cativa din arhitectii de top din lume, pentru a proiecta pavilioane de vara – structuri temporare ce aveau sa fie ridicate langa galeria in sine, pe o perioada de 3 luni. Pavilioanele din acest program, sunt opera unor arhitecti internationali sau a unor echipe de designeri, care la vremea invitatiei oferite de catre Galerie, nu au mai realizat o cladire in Anglia.

Acest tip de program de arhitectura, initiat de Galeria Serpentine, este unic in lume si atrage pana la 250.000  de vizitatori, in fiecare vara. Pavilioanele Serpentine Gallery sunt de regula clasate in top 5 la cele mai importante expozitii de arhitectura si design, la nivel mondial, potrivit unor sondaje facute de reviste de specialitate. Arhitectul Richard Roger a declarat : „ Aceste pavilioane, ce au fost ridicate din bani relativ putini, sunt incredibil de bune. Nu pot spune ca imi place un pavilion mai mult decat celalalt- toate sunt niste capodopere.”

Albumul include in paginile sale toate pavilioanele realizate sau avute in vedere, in perioada 2000 – 2010 : Zaha Hadid (2000), Daniel Libeskind (2001), Toyo Ito (2002), Oscar Niemeyer (2003), MVRDV (2004 – nerealizat), Alvaro Siza si Eduardo Souto de Moura cu Cecil Balmond (2005), Rem Koolhaas si Cecil Balmond (2006), Olafur Eliasson si Kjetil Thorsen (2007), Frank Gehry (2008), SANAA (2009), Jean Nouvel (2010),  si alte lucrari. Cartea mai include si interviurile celor doi directori ai Galeriei Serpentine, Julia Peyton-Jones si Hans Ulrich Obrist, o completa descriere a pavilioanelor, ilustrata cu desenele originale ale fiecarui arhitect si cu fotografii ale lucrarilor finalizate.

[ via taschen]