Un studio pentru artiști în Newfoundland, Canada

Firma norvegiană Saunders Architecture a proiectat acest Squish Studio, unul din cele șase studiouri pentru artiști ce urmează a fi realizate de-a lungul coastei insulei Fogo din Newfoundland, Canada. Poziţionat în partea de est a orașului, studio-ul de 30 mp este așezat pe teren accidentat şi sprijinit pe sol printr-un sistem de piloti. Atingând înălțimea de 6 m, studio-ul este înclinat în jos de la capătul sudic spre cel de nord, numele acestei structuri trapezoidale fiind derivat din „squashed” (strivit). Forma sa este în contrast cu structurile locale autohtone, ce își au rădăcinile într-un puternic patrimoniu irlandez. Exteriorul conic serveşte, de asemenea, pentru a devia vânturile puternice de pe coastă.

Recent desemnat ca un cartier de peisaj cultural naţional, artiștii se pot scufunda în procesul lor de creație, în mijlocul acestui decor izolat. Intrarea înaltă conduce către o compresie spaţială internă şi o cameră de lucru orizontală, care direcționează atenția spre exterior, la capul rotund din apropiere, precum si la valurile spărgătore ale Atlantic-ului de Nord ori condițiile atmosferice schimbătoare, din această zonă.

Exteriorul studio-ului este îmbrăcat în cherestea de molid, vopsită în alb. Electricitatea și mica bucătărie sunt alimentate cu panouri solare amplasate pe vârful unui deal din apropiere, în timp ce toaleta – compost şi soba pe lemne asigură necesitățile de zi cu zi. Noaptea, o iluminare subtilă creează un effect de felinar, evocând imagina unui far pe faleză.

PROIECTSaunders Architecture

AMPLASAMENT: Insula Fogo, Newfoundland, Canada

PERIOADĂ DE EXECUȚIE: 2011

SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ: 30 mp

FOTOGRAFIIBent René Synnevåg

[ sursa homedsgn ]