Suprafață și profunzime – Extinderea și renovarea Muzeului Joanneum, Graz, Austria

Acest proiect a fost realizat în incinta curții interioare a trei muzee din Graz, Austria, de către arhitecții spanioli de la Nieto Sobejano Arquitectos și o firmă locala eep architekten.

Extinderea Muzeului Joanneum a apărut de la intenţia de a acţiona în limitele stricte ale planului orizontal al oraşului, oferind un nou spaţiu public bazat pe o propunere de arhitectură, care este în mod paradoxal, simplă în profunzime şi complexă în suprafaţa sa.

Muzeul Joanneum din Graz este format din trei clădiri de diferite perioade şi utilizări: Muzeul de Istorie Naturală – din secolul 18 -, Biblioteca Regională din Styria şi Galeria de Artă Contemporană, aceasta din urmă, construită la sfârşitul secolului al 19-lea. Ca organisme care aparţin aceleiaşi instituţii, proiectul a stabilit necesitatea de a conferi un nou complex, cu acces comun, spaţii primitoare, sală de conferinte, spații de lectură, de arhive şi de depozitare. Astfel, propunerea arhitecților a fost de a defini pur şi simplu un pavaj nou, care asemeni unui mare covor, ocupă tot spaţiul exterior dintre clădiri şi ascunde funcțiunile spațiilor de dedesubt. Această decizie a permis recunoașterea valorii construcţiilor istorice existente prin realizarea unei renovări, care este respectuasă faţă de caracteristicile lor arhitecturale și care acţionează doar punctual, în anumite zone interioare, fără a afecta imaginea exterioară originală şi volumul acestora.

Suprafaţa orizontală continuă a noii curți este marcată de o serie de terase circulare combinate, care aduc lumina naturală în spaţiile subterane şi care găzduiesc intrarea în zonele de lobby partajate ale muzeelor ​​şi bibliotecilor, un loc de întâlnire de la care se poate ajunge la fiecare dintre ele. Sunt folosite suprafețe curbate de sticla ce liuminează artificial curtea pe timpul nopții.

[ sursa dezeen.com ]