RIFF 2010: despre o altfel de reabilitare termica in Romania

Peste 200 de invitati, din care mai mult de jumatate membri ai Ordinului Arhitectilor din Romania, au participat la Conferinta de Arhitectura RIFF de pe 16 noiembrie. Plecand de la perspectiva arhitectului asupra reabilitarii termice, evenimentul a facut auzite vocile tuturor factorilor implicati in procesul de reabilitare termica si responsabili in acelasi timp de “schimbarea la fata a Romaniei”: arhitecti, constructori, proiectanti, manageri de companii, reprezentanti ai administratiei publice si ai asociatiilor profesionale, autoritati.

Conferinta de Arhitectura RIFF a demonstrat ca reabilitarea termica reprezinta un proces complex si de mare raspundere, o problema nu doar estetica si de eficienta energetica, ci mai mult, o problema etica, de care depinde imaginea peisajului urban, care “nu este un moft”, ci afecteaza in mod direct atractivitatea economica a localitatilor, asa cum a declarat Anca Ginavar, Directorul Directiei Dezvoltare Teritoriala din cadrul MDRT, invitat al conferintei.

In viziunea arhitectului Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, coorganizator al evenimentului, reabilitarea termica nu trebuie abordata unidirectional, doar din punctul de vedere al eficientei energetice, ci holistic. In acest sens, calitatea arhitecturala are un rol cel putin la fel de important precum eficienta energetica. Apelul lansat la RIFF a fost unul de asumare a responsabilitatii de catre toti cei implicati in reabilitarea termica.

Programul conferintei a cuprins expuneri teoretice, exemple de buna practica si esecuri arhitecturale, prezentari de produse si solutii performante pentru reabilitarea cladirilor. S-a vorbit despre “gradele de sustenabilitate ale eficientizarii energetice” si calitatea in arhitectura, chiar despre o “reabilitare energetica arhitecturala”, despre reabilitare in termeni de “mutilare”, despre imaginea urbana, despre oportunitatile tehnologice si oportunitatile culturale in cazul reabilitarii cladirilor de patrimoniu.

Conferinta de Arhitectura RIFF a creat premisele unei abordari corecte a conceptului de reabilitare termica in Romania.