Refațadizarea unui centru comercial în Brisbane, Australia

PROIECTStudio 505

AMPLASAMENT: Brisbane, Australia

SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ FAȚADĂ: 4000 mp

PERIOADĂ DE EXECUȚIE: 2012

FOTOGRAFIIJohn Gollings, Studio 505

Arhitecții australieni de la Studio 505 au proiectat noile fațade ale centrului comercial Wintergarten din Brisbane, Australia, realizând o compoziție geometrică deosebită, un studiu frumos și complex al naturii ce reflectă bogata diversitate a vieții.

Tema proiectului a fost de a crea o identitate coerentă și o sensibilitate arhitecturală holistică prin cele trei fațade, cu scopul de a indica o destinație de divertisment, cumpărături și lifestyle în centrul orașului Brisbane.

Iată ce spun arhitecții despre acest proiect:

Răspunsul nostru la această temă a fost de a construi pe baza amprentei culturale adânci prezente pe acest sit şi de a crea o compoziţie generatoare de experiențe. Nu este o ilustrare a naturii şi nici nu este doar un model abstract. Adâncimea conceptului de fațade se află în această ambiguitate irezolvabilă.

Principala „structură” vizuală a faţadei este creată de arbori ce se ramifică pe fiecare parte a faţadei. Asemeni unei păduri. la prima vedere observăm complexitatea densă a acesteia, precum o barieră. Apoi, privind mai îndeaproape, apar lacunele şi profunzimi substanţiale pot fi citite. Apariția detaliilor şi activitatea ritmică a vieții și luminii energizează întraga scenă şi captivează imaginaţia.

Așa cum poziţia şi intensitatea soarelui se schimbă de la zi la zi şi de la sezon la sezon, așa și faldurile, decupajele şi texturile faţadei generează noi modele de lumini şi umbre, iar iluminarea faţadei pe timpul nopții creează incă o altă lectură. A fost creat un sistem de iluminat integrat, la o rezoluție mică, care se poate schimba de la o furtună de zăpadă până la apariția primăverii, verii şi în cele din urmă a toamnei, toate într-o singură noapte. Apusuri de soare, ploaie, furtuni şi focuri de artificii sunt alte exemple ce pot „îmbrăca” fațada cu ajutorul sistemului de iluminat integrat. Pe scurt, faţada este similară şi diferită, dar niciodată la fel.

Fiecare panou şi strat al faţadei de 4000 mp, are un design unic, care este exprimat pe deplin, prin interacţiunea dinamică dintre paleta considerabilă de culori şi limbajul arhitectural bogat în decupaje, modele, falduri precum și în iluminatul acestora, fuzionând  într-o experiență bogată, coerentă și culturală.

Munca la acest proiect a îmbogăţit cunoştinţele studio-uli nostru în domeniul geometriei de ecran, în decupare, pliere şi stratificare, până la punctul în care elementele cele mai complexe de proiectare şi construcţie sunt convertite de la potenţialul creativ şi idealism la practica desăvârșită.

PROIECT: Studio 505

AMPLASAMENT: Brisbane, Australia

SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ FAȚADĂ: 4000 mp

PERIOADĂ DE EXECUȚIE: 2012

FOTOGRAFII: John Gollings, Studio 505