Reconversia unei vechi biserici dominicane într-o librărie modernă în Maastricht, Olanda

Arhitecții Merkx + Girod au fost angajați de către grupul de librării olandeze Selexyz Dominicanen  pentru a transforma interiorul unei fostei biserici dominicane de secol 13 din Maastricht, Olanda, într-o librărie modernă. Pentru acelaşi client, M + G au proiectat anterior alte două librării în Haga şi Almere. Cu toate acestea, locaţia unică din Maastricht a cerut o abordare foarte diferita, magazinul având nevoie de 1.200 mp de zonă comercială, unde doar 750 mp erau disponibili.

Ideea iniţială a clientului de a instala un al doilea etaj în biserică a fost respinsă de către proiectanți, deoarece acest lucru ar fi distrus complet calităţile spaţiale ale bisericii. Soluţia a fost găsită în crearea de supante cu spațiu de expunere și circulație, pe două etaje, situate asimetric, în partea dreaptă a bisericii.

Parterul librăriei oferă spaţiu pentru diferite sectoare de carte, birouri de informaţii, standuri de reviste, puncte de încasare și o cafenea situată în corul bisericii.

Arhitecţii olandezi Merkx + Girod au câştigat cu acest proiect Premiul Lensvelt de Arhitectură de Interior, în 2007. Juriul a spus: „Merkx + Girod au creat o librărie contemporană într-o fostă biserică dominicană, păstrând aspectul unic, inițial, de biserică. Biserica a fost restaurată la fosta sa glorie iar echipamentul de utilităţi a fost găzduit în subsolul extins. Cu scopul de a păstra caracterul de biserică în acelaşi timp cu cel comercial dat de librărie, arhitecții au ridicat o structură cu două etaje din oțel negru, pe o parte a bisericii, unde cărțile sunt expuse, menţinând un aspect de magazin clar şi descifrabil. Juriul a fost foarte impresionat de aceste soluţii spaţiale, precum şi de planul superb de iluminare. Mixul de complex de carte şi interior de biserică a fost considerat un succes deosebit. ”

PROIECT: Merkx + Girod

AMPLASAMENT: Maastricht, Olanda

SUPRAFAȚĂ DE EXPUNERE: 1200 mp

PERIOADĂ DE EXECUȚIE: 2007

FOTOGRAFII: Roos Aldershoff