Proiecte temporare, impresii eterne – Viata si opera artistilor Christo si Jeanne-Claude

„Nimeni nu discuta despre o pictura înainte ca aceasta sa fi fost pictata. Proiectele noastre sunt discutate si sustinute pro sau contra, inainte ca acestea sa fie realizate.” -Christo

Opera artistilor Christo si Jeanne-Claude transcende frontierele, rezista clasificarii si imbratiseaza contradictia. Acest album realizat de editura Taschen, este singura carte in format mare, care include toate proiectele lor, din1958 pana la lucrarile temporare de arta, urbane si rurale, cum ar fi Gates in Central Park, Wrapped Reichstag din Berlin, si Running Fence in California. Parte biografie, parte analiza critica si parte catalog, cartea are un text plin de viata, scris de criticul Paul Goldberger, despre viata si operele unui cuplu de artisti, care si-au stabilit propria lor categorie: o categorie undeva intre arta conceptuala, planificare urbana , arhitectura, politica, inginerie si arta.

Acest volum cuprinde sute de fotografii nepublicate anterior, desene si planuri de lucrari realizate, o istorie incisiva si detaliata care acopera intreaga opera, si interviuri in profunzime, intr-o editie generoasa proiectata de Christo insusi. Cartea include si transcrierea unei conversatii dintre artisti si Goldberger Paul, ultima conversatie despre lucrarile lui Jeanne-Claude, inainte de moartea acesteia, la sfarsitul anului 2009. Conceputa initial pentru a marca aniversarea a 75 de ani ai lui Christo si Jeanne-Claude, aceasta carte este un omagiu elocvent adus lui Jeanne-Claude, si o celebrare a muncii a doi artisti, a caror imaginatie a afectat peisajul din fiecare continent.