Pavilionul anului 2013 al Galeriei Serpentine – Sou Fujimoto

Arhitect: Sou Fujimoto
Amplasament: Londra, Anglia
Suprafața: 350 mp
An: 2013
Fotografii: Danica Kus

 

Pavilionul anului 2013 al Galeriei Serpentine este proiectat de mult premiatul arhitect japonez Sou Fujimoto. El este al treisprezece-lea și, la 41 de ani, cel mai tanar arhitect invitat să proiecteze o structură temporară pentru Serpentine Gallery. Cel mai ambițios program de arhitectură de acest gen la nivel mondial, pavilionul anual al comisiei Serpentine este unul dintre cele mai anticipate evenimente din calendarul cultural.

Pavilioanele anterioare au fost proiectate de arhitecți precum Herzog & de Meuron și Ai Weiwei (2012), Frank Gehry (2008), Oscar Niemeyer (2003) și Zaha Hadid, care a proiectat structura inaugurală în 2000. Recunoscut ca unul dintre cei mai importanți arhitecți la nivel mondial, Sou Fujimoto este un lider al unei generații interesante de arhitecți care încearcă să re-inventeze relația noastră cu mediul construit. Inspirat din structurile organice, precum pădurea, clădirile ce poartă semnătura Fujimoto găzduiesc un spațiu între natură și artificialitate. Fujimoto a realizat cea mai mare parte a clădirilor sale în Japonia, cum ar fi Final Wooden House, Casa T și Casa N, Muzeul de Artă Musashino sau Biblioteca Universității de Artă Musashino.

Ocupând 350 de metri pătrați de gazon în fața Galeriei Serpentine, delicata structură formată dintr-un grilaj de bare de oțel are un aspect ușor și semi-transparent, care îi permite să se integreze armonios în peisaj, pe fondul clasic de coloane al aripei de est a Galeriei. Conceput ca un spațiu social flexibil, vizitatorii vor fi încurajați să intre și să interacționeze cu Pavilionul în moduri diferite de-a lungul mandatului său de patru luni din Grădinile Kensington, în Londra .

Fujimoto este al treilea arhitect japonez ce a acceptat invitația de a proiecta Pavilionul Galeriei Serpentine, urmându-i pe câștigătorul Premiului Pritzker Toyo Ito, în 2002, și pe Kazuyo Sejima și Ryue Nishizawa de la SANAA, în 2009.

Descriind conceptul de design, Sou Fujimoto a declarat: „Pentru pavilionul din 2013, am propus un peisaj architectural, un teren transparent, care încurajează oamenii să interacționeze și să exploreze sit-ul în diverse moduri. În contextul pastoral al Grădinilor Kensington, am luat în vedere verdeața vie a plantelor din jur, țesute împreună cu o geometrie construită. O nouă formă de mediu a fost creată, unde naturalul se amestecă cu artificialul. Pavilionul are o structură delicată, tri-dimensională, fiecare unitate cuprinzând bare de oțel fine ce vor forma un baldachin semi-transparent, neregulat, protejând vizitatorii și în același timp permițându-le să rămână parte din peisaj. Amprenta la sol a structurii este de 350 de metri pătrați, pavilionul având două intrări. O serie de terase în trepte oferă câteva zone de relaxare, ce permite pavilionului să fie folosit ca un spațiu social flexibil, multi-funcțional. Calitatea delicată a structurii, consolidată prin însăși semi-transparența ei, va crea o formă geometrică ce pare să se contopească cu structura clasică a Galeriei Serpentine, cu vizitatorii parcă suspendați în spațiu.

sursa archdaily.com