Parc pentru nevazatori la Timisoara

Persoanele cu deficienţe de vedere au la dispoziţie un spaţiu verde special amenajat. Iniţiativa face parte din proiectul-pilot „Verde în urban pentru nevăzători”.
La Timişoara a fost deschis luni primul parc din România special conceput pentru nevăzători. În curtea filialei din Timişoara a Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR, pământul s-a transformat miraculos într-o zonă verde cu volume generoase, bănci confortabile şi mirodenii.

Plante aromatice şi bănci din grinzi de lemn
Piaţeta circulară cuprinde o sferă-fântână, în jurul căreia s-au proiectat bănci semicirculare cu plăcuţe Braille încorporate. Gazonul de un verde crud, tuns la 10 centimetri, creşte în două planuri uşor înclinate, ca nişte dealuri suave. Băncile au marginile rotunde şi sunt lăcuite pentru o senzaţie cât mai fină.
Peisagiştii au amenajat, folosind materiale ecologice, alei din piatră cubică, zone cu pietriş rotund şi bănci din grinzi de lemn. Iar în faţa garajelor au folosit pavele ecologice de înierbare, în rest fiind folosite exclusiv plante autohtone.
Mai mult decât atât, există o zonă destinată plantelor aromatice: rozmarin, cimbrişor, salvie, levănţică, lămâiţă. Iar o altă parcelă a fost plantată cu caprifoi, garofiţe parfumate şi urechea iepurelui.
„Majoritatea elementelor verzi au fost alese în aşa manieră încât să stimuleze în primul rând simţul olfactiv în perioadele de înflorire şi să le creeze senzaţii tactile şi senzoriale deosebite beneficiarilor”, explică Andre Condoroş, coordonatorul proiectului.

Stimuli pentru simţuri
În zilele următoare, la intrarea în parc va fi montată o hartă scrisă în alfabetul Braille. „Harta îi va ajuta pe nevăzători să-şi genereze spaţiul”, adaugă Condoroş.
Organizatorii spun că provocarea principală a fost aceea de a face „vizibil” un spaţiu pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. Astfel, s-a pus accent pe ideea de a exploata abilităţile senzoriale şi intuitive ale unor asemenea persoane.
Structura generală a parcului reface forma unui ochi uman – pleoapele, genele, irisul sunt câteva dintre elementele ce au inspirat procesul de design. Stimularea simţului auditiv şi tactil se face printr-un ansamblu de percuţie – clopoţei de vânt. De asemenea, organizatorii spun că vor amenaja şi o căsuţă pentru păsări, al cărei scop este de a încânta auditiv persoanele care se vor relaxa aici.
Parcul face parte dintr-un proiect-pilot – „Verde în urban pentru nevăzători”, o iniţiativă a Asociaţiei Peisagiştilor din România, finanţată de Mol România, Fundaţia Pentru Parteneriat, fundaţia Vodafone şi Primăria Timişoara.

„Timişorenii vor învăţa o lecţie de viaţă, aceea că nevăzătorii sunt oameni perfect normali şi că trebuie înţeleşi de ceilalţi ca atare.“

SANDA HOŢOLEANU, secretar executiv al ANR

LECŢIE DESCHISĂ
Elevii de la Şcoala Generală nr. 1 şi de la Liceul Iris, unde învaţă copii cu probleme de văz, au avut parte luni de o lecţie deschisă. Peisagiştii i-au plimbat pe aleile pietruite, le-au arătat cum să calce pe iarbă, cum să pipăie lemnul băncilor şi să descopere vârsta copacilor. Cei mici au învăţat şi mirodeniile, pipăind atent rozmarinul şi salvia, mirându- se de parfumul lor.
„Are şapte ani pomul ăsta. Am hotărât. Şi dacă nu îl taie cineva, va creşte şi mai frumos”, spune Melisa, o fetiţă de 11 ani, care a învăţat să „citească” nodurile de pe trunchiul unui mesteacăn. Alături de ei, câţiva nevăzători veniţi cu diverse probleme la sediul ANR s-au bucurat să descopere noul parc.
„Înainte era mult nisip, era foarte incomod pentru noi să păşim prin el”, spune Silvia Cojocaru, o femeie de 62 de ani care şi-a pierdut vederea într-un accident. Companionul ei, Pavel Dorobanţu, ne-a mărturisit că va veni mai des în parc, ca să se relaxeze.

Deschis pentru toată lumea
Parcul din curtea ANR va fi deschis şi pentru ceilalţi timişoreni, astfel încât oamenii să înveţe cum să relaţioneze cu nevăzătorii.
„Noi dorim promovarea interacţiunii directe între tineri cu şi fără dizabilităţi în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilităţi în societate prin stimularea toleranţei, imaginaţiei şi a înţelegerii asemănărilor şi diferenţelor între persoane”, explică un reprezentant al Asociaţiei Peisagiştilor din România.
Astfel, parcul de pe Strada Independenţei va fi deschis, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00.
„În timpul programului asociaţiei pot intra şi persoanele văzătoare ca să interacţioneze cu beneficiarii noştri. În timp, sperăm să generăm o comunicare între grupuri, astfel încât persoanele nevăzătoare să nu mai fie respinse. Am asistat deseori la fapte cutremurătoare: părinţii îşi retrag copiii de la locurile de joacă dacă acolo vine şi un puşti nevăzător. Venind aici, timişorenii vor învăţa o lecţie de viaţă: aceea că nevăzătorii sunt oameni perfect normali şi că trebuie înţeleşi de ceilalţi ca atare”, afirmă Sanda Hoţoleanu, secretarul executiv al ANR.

Copiii au învăţat vârsta copacilor
3.200 de persoane cu deficienţe de vedere sunt înregistrate oficial în judeţul Timiş

[Sursa: http://www.evz.ro/]