O mică școală roșie în Roskilde, Danemarca

Arhitect:  Cornelius + Vöge

Amplasament: Roskilde, Danemarca

Suprafață construită:600 mp

Perioadă execuție: 2012

FotografiiAdam Mørk

Proiectul este o transformare și o extindere a unui hambar existent, ce servea ca și cabină de pescari, în partea veche a satului Roskilde, Danemarca. Extinderea la vechea clădire se face printr-o curbură a construcției în jurul noului spațiu de joacă creat, în aer liber, generând un sentiment de intimitate și confort.

Extinderea este realizată de arhitecții danezi de la Cornelius+Vöge,  ce au oferit noii școli o identitate regională, întrucât clădirea a fost colorată total în roșu. Culoarea roșie este inspirata din vechile cabine de pescari din sat, care erau unele dintre elementele cele mai caracteristice ale satului. Acoperișul școlii are aceeași culoare ca și fațadele, pentru a face volumul mai precis și mai simplu, subliniind forma de bază a clădirii .

Imobilul este renovat într-o clădire cu energie redusă, este acoperit cu materiale noi de fațadă și reorganizat într-o clădire mai deschisă, jucăușă și modernă. Noile zone acoperite, balcoanele și scările integrează spații mai intime și funcționale atât în afara cât și în interiorul școlii.  De asemenea spațiile verzi sunt orientate pentru a beneficia de o iluminare natural optimă. Proiectul prevede și o sală multifuncțională pentru concerte, teatru, jocuri și activități sportive, inclusiv integrarea unui perete de alpinism.

Mai multe elemente de fațadă rup forma de bază a clădirii, la o scară mai mică : niște trepte care țin loc și de o mica scenă, câteva intrări acoperite și o fereastră de colț în consolă, ce creează un spațiu intim unde copiii pot să stea în grupuri mai mici – un spațiu privat, fiind o parte a interiorului și exteriorului, în același timp.

[ sursa archdaily.com ]