Muzeul orașului Ordos, Mongolia

Orașul Ordos situat în deșertul Gobi, regiunea Mongolia, China, a suferit transformări drastice în ultimii șase ani, când municipalitatea a hotărât să facă schimbări de natură arhitecturală în peisajul urban. Astfel, echipa chineză MAD architects au proiectat acest Muzeu de Artă al orașului, realizând pentru comunitatea locală un reper arhitectural impresionant.

Familiar dar încă distinct, muzeul pare să fi aterizat în deşert dintr-o altă lume, sau să fi existat dintotdeauna. Situată pe vârful unei dune, clădirea este pusă în valoare printr-o  convergenţă de forme și interioare organice fiind scăldată în lumină. Rezultatul este o arhitectura atemporală într-un oraş modern de ruine.

Inspirat din Domul Manhattan al lui Buckminster Fuller, arhitecții de la MAD și-au propus să realizeze o formă abstractă, misterioasă, capabilă să încurajeze o dezvoltare alternativă, atemporală de tradiţia chineză şi viitor. Rezultatul procesului de creație este o carcasă futuristică, având forme sinuoase, organice, realizate printr-o serie de fâșii curbe din aluminiu mat, ce amintesc de deșertul urban ce era înainte în acest loc și care acum, a devenit o piață publică, în care localnicii pot veni să socializeze.

La interior volumele având forme tubulare, sunt finisate în alb, făcând din nou trimitere la istoria recentă a terenului, care înainte aparținea deșertului. Spațiile sunt ventilate natural și iluminate prin luminatoare adânci prevăzute în suprafața anvelopantei.

[ sursa dezeen.com ]