Guangzhou Opera House, de Zaha Hadid Architects

Guangzhou Opera House este lucrarea cea mai recent finalizată, realizată de Zaha Hadid Architects, ce și-a deschis porțile de curând, în provincia Guangdong din China. Opera situată pe malul râului Pearl, este în perfectă armonie cu amplasamentul său, aflându-se în centrul de dezvoltare culturală din Guangzhou.

Sala auditoriu a operei găzduiește 1800 de locuri și deține cele mai noi tehnologii acustice, iar sala mica de 400 de locuri găzduiește un spațiu multifuncțional pentru performance art, operă și concerte de sală.

Proiectul operei a evoluat de la conceptul unui peisaj natural și al interacțiunii fascinante dintre arhitectură și natură, angrenând totodată și principii de eroziune, geologice și topografice. Design-ul Operei Guangzhou a fost influențat în mod special de văile raului și modul în care acestea s-au transformat datorită eroziunii. Astfel, linii frânte în acest peisaj, definesc teritorii și zone în operă, întretăind dramatic canioane interioare și exterioare pentru circulații, lobby-uri și cafenele și permițând luminii naturale să pătrundă adânc în clădire. Tranziții line între elemente dispersate și diferite nivele continuă această analogie a peisajului. Panourile turnate din fibră de sticlă și ghips armat (GFRC) au fost folosite pentru interiorul auditoriului pentru a continua același limbaj arhitectural fluid și continuu, fără întreruperi.

Guangzhou Opera House a fost catalizator pentru dezvoltarea de așezăminte culturale din oraş, inclusiv noi muzee, biblioteci și arhive.

[ via dezeen ]