Final Wooden House – Sou Fujimoto, Japonia

Final Wooden  House este un concept interesant de casa realizat de grupul Sou Fujimoto Architects in Japonia. Acest proiect a luat tilul castigator la categoria „Private House” in cadrul Festivalului Mondial de Arhitectura ( WAF) 2008 desfasurat la Barcelona.

„Ne-am gandit a face o arhitectura finala din lemn. Acesta a fost conceputa doar prin stivuirea, fara o logica anume, a unor elemente de cherestea de sectiune patrata de 350 mm.

Cheresteaua este extrem de versatila. La o arhitectura obisnuita din lemn, cheresteaua difera in modul de utilizare, in diverse localitati, tocmai pentru ca este atat de versatila. Aceasta poate fi folosita la stalpi, grinzi, fundatii, pereti exteriori, pereti interiori, tavane, pardoseli, izolatii, mobilier, scari, rame de ferestre, etc. Daca intr-adevar cheresteaua este atat de versatila, ne-am gandit a crea o singura regula de arhitectura care sa indeplineasca toate aceste functii. Ne-am imaginat crearea unui nou spatiu ce pastreaza conditiile primitive ale unei entati armonioase inainte de alte functiuni si roluri diverse.

Nu exista separari de podea, perete sau tavan aici. Un loc care la prima vedere pare o podea, devine un scaun, un tavan, un perete in functie de pozitia in care te afli. Nivelurile de podea sunt relative si spatialitatea este diferit perceputa in diferite pozitii. Aici, oamenii sunt distribuiti tri-dimensional in spatiu. Acest loc este ca un peisaj amorf, cu noi valente in aprecierea distantelor, locuitorii acestui spatiu descoperind noi si variate functiuni.

Acest bungalou nu mai corespunde categoriei de arhitectura din lemn. Daca arhitectura din lemn este doar ceva facut din lemn, atunci lemnul in sine depaseste procedurile de arhitectura pentru a deveni, in mod direct, <un loc in care oamenii traiesc>, in aceasta vila. Este de o existenta asemanatoare conditiilor primitive inainte de arhitectura. Mai mult decat o noua arhitectura, aceasta este o noua origine, o noua existenta”.