Extindere dramatică a Muzeului de Istorie Militară din Dresda, Germania

Intenția mea nu a fost să păstrez fațada muzeului și să adaug doar o extensie invizibilă undeva în spatele acesteia. Am vrut să creez un element de fractură, o dizlocare fundamentală, care să străpunga istoricul arsenal și să creeze o nouă experiență. Arhitectura va influența opinia publică și oamenii cu care intră în contact atrăgându-le atenția asupra strânsei relații care există între violența organizată, istoria militară și trecutul orașului.  –  Daniel Libeskind

Încă de la înfiinţare, în 1897, Muzeul de Istorie Militară din Dresda a fost un muzeu al arsenalului saxon, un muzeu nazist, un muzeu sovietic şi un muzeu al Germaniei de Est. Astăzi este oficial muzeul central al forţelor armate germane ce găzduiește  un spaţiu expoziţional de aproximativ 21,000 metri pătrați, fiind cel mai mare muzeu din Germania.

Proiectul îndrăzneț al arhitectului Daniel Libeskind întrerupe simetria clădirii originale. Extensia, un volum masiv triunghiular de cinci etaje, reprezentând 140 de tone de sticlă, beton şi oţel, străpunge fațada  existentă a Muzeului.

Deschiderea noii fațade şi transparenţa acesteia este în contrast cu opacitatea şi rigiditatea clădirii existente. Aceasta din urmă reprezintă gradul de severitate al trecutului autoritar în timp ce noua fațadă reflectă gradul de deschidere a societăţii democratice. Interacţiunea dintre aceste două perspective formează caracterul noului Muzeu de Istorie Militară.

 Extinderea dramatică este un simbol al renașterii din propia cenușă în Dresda. Este vorba de juxtapunerea de tradiție și inovație, de nou şi vechi. Dresda este un oraş care a fost fundamental modificat; evenimentele din trecut nu sunt doar o notă de subsol, ele sunt esenţiale pentru transformarea oraşului de astăziDaniel Libeskind.

[ sursa dezeen.com ]

PROIECTDaniel Libeskind

AMPLASAMENT – Dresda, Germania

PERIOADA DE EXECUȚIE – 2011

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ – 14.000 mp/21.000 mp suprafață de expunere

FOTOGRAFII – Hufton + Crow