Dorin Ștefan. Carte de bucate de arhitectură

Cel de-al treilea album al seriei iglooprofil aduce în atenția publicului biroul de arhitectură DSBA, înființat în 1990, la București, de către profesorul arhitect Dorin Ștefan. Succesul și faima de care biroul se bucură în prezent se datorează nu atât numărului mare de proiecte, cât deschiderii către inovație și experiment. Dovadă și conceptul inedit al albumului – arhitectura ca artă culinară și arhitectul ca bucătar rafinat – prin care vor fi dezvăluite secretele, procesele complexe și “condimentele” din spatele fiecărui proiect de arhitectură.

“Cred mult mai mult în intuiție decât în rațiune, într-un arhitect intuitiv decât într-unul care lucrează programatic. Intuiția te ajută să primești informație și pe cale indirectă. Nu știu dacă am har, dar cred în acest dat care se numește har.” (Dorin Ștefan, interviu pentru revista igloo). Această căutare intuitivă, ferventă și pasională, este transpusă creativ în paginile albumului, în trei capitole de mari dimensiuni, bogat documentate vizual: Ingrediente, Tehnici de gătit și Grefe. Proiectele sunt “presărate” cu mărturisiri și gânduri ale arhitectului și ale unor prieteni sau colegi de breaslă, întregind portretul unuia dintre cele mai importante birouri românești de arhitectură, DSBA. În “meniu” se numără: Clădirea de birouri Opera House, Casa eM., Clubul Twice, Sediul Băncii Transilvania, Biserica din Alba-Iulia, Imobilul de locuințe colective str. Eminescu, Cartierul German, etc.

Publicat: mai 2009

210 x 270 mm, 540 pagini + coperte

[sursa: igloo ]