Concurs pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Expoziţia Internaţională de Arhitectură – la Biennale di Venezia 2012

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România lansează concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la cea de-a 13-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. Termenul  limită pentru înscrierea proiectelor este 23 aprilie 2012.

Anul acesta, proiectele câștigătoare care vor reprezenta România la Bienală, la secţiunea Participări Naţionale, se vor realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Expoziţia Internaţională de Arhitectură – la Biennale di Venezia 2012 se va desfășura în perioada 27 august – 25 noiembrie 2012.

Tema BienaleiCommon Ground – lansată de curatorul acestei ediţii, arhitectul David Chipperfield, pune accent pe lucrurile care sunt comune tuturor arhitecţilor, de la condiţiile în care este practicată arhitectura, la influenţele, istoriile şi afinităţile care le contextualizează profesia. Common Ground se referă, de asemenea, la suprafeţele dintre clădiri, la spaţiul urban şi la contribuţia pe care o poate aduce arhitectura în a defini terenul comun al oraşului, interogând în profunzime semnificaţia spaţiilor create de arhitectură: spaţiul politic, social şi public din care arhitectura face parte. Conceptul curatorial încurajează folosirea oricărui mijloc posibil pentru a vorbi despre fundamentele profesiei, subliniind importanţa viitorului acestei arte, din punctul de vedere al relaţiei dintre marii arhitecţi şi generaţiile tinere care se raportează la aceştia.

Detalii despre desfășurarea  Concursului, condiții și modalități de participare le găsiți pe  www.icr.ro .