Casă transparentă în Tokyo, Japonia

Proiectată pentru un cuplu tânăr, într-un cartier liniştit din Tokyo, Japonia, această casă are o suprafață utilă de 85 mp și contrastează cu construcțiile de beton tipice observate în cea mai mare parte a zonelor rezidenţiale dense din Japonia. Asociat cu conceptul de a trăi într-un copac, interiorul spaţios este compus din 21 de plăci de podea individuale, toate situate la înălţimi diferite, care satisfac clienţii ce doresc să trăiască ca nomazi în propria lor casă.

Descrisă ca „o unitate între separare şi coerenţă”, casa funcţionează atât ca o singură cameră cât şi ca o colecţie de camere.Programul  vag definit și plăcile individuale de podea  creează un cadru perfect pentru o serie de activităţi ce pot avea loc la diferite niveluri. Casa oferă spaţii de intimitate și de asemenea, cazare pentru un grup mai mare de persoane, prin distribuirea acestora în întreaga casă.

Variind în suprafață de la 2 mp la 8 mp , fiecare placă – etaj este conectată printr-o varietate de scări şi rampe, inclusiv zone scurte de trepte fixe şi mobile. Stratificarea podelelor asemeni unei scări mobile permite structurii  să găzduiască mai multe tipuri de funcţiuni, de la spaţii pentru circulaţie, la cele de odihnă sau lucru.

Sou Fujimoto declară: , ” Structura albă, din cadru de oțel, nu împărtăşeşte nici o asemănare cu un copac. Cu toate acestea, viaţa trăită şi momentele de experienţă în acest spaţiu, sunt o adaptare contemporană a bogăţiei odată cunoscută de vechii predecesori în momentul în care locuiau ei în copaci. Aceasta este o coexistenţă între oraş, arhitectură, mobilier şi corpul uman, şi în mod egal, între natură şi artificialitate.

PROIECT: Sou Fujimoto Architects

AMPLASAMENT: Tokyo, Japonia

PERIOADĂ DE EXECUȚIE: 2010

SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ: 85 mp

FOTOGRAFII: Iwan Baan

[ sursa archdaily ]