Casa Keret – cea mai îngustă casă din lume, în Varșovia, Polonia

ArhitectJakub Szczesny

Amplasament: Varșovia, Polonia

Suprafață construită: 9 mp

Perioadă execuție: 2012

FotografiiCentrala

Mulți oameni trăiesc sau își doresc să trăiască într-o casă mare, în timp ce alții preferă spațiile mici de locuit, dar, probabil, nici unul dintre ei nu și-ar dori să locuiască în cea mai îngustă casă din lume. Cel puțin nu, până vor vedea proiectul arhitectului polonez Jakub Szczesny, amplasat în fostul cartier evreiesc al Varșoviei, Polonia.

Ideea proiectului i-a venit arhitectului într-o zi în timp ce mergea pe stradă. S-a gândit că ar fi un lucru interesant să umple golurile dintre clădiri și să folosească aceste spații, însă nu era sigur că va dori cineva să locuiască într-un spațiu atât de strâmt. Mai târziu, el a împărtășit gândurile sale cu un scriitor israelian, Etgar Keret, căruia i-a placut proiectul și a acceptat provocarea de a trăi și a lucra în acest loc foarte „spațios”, atunci când el este în Polonia, motiv pentru care casa este numită dupa el – Casa Keret.

Etgar Keret nu a fost singurul care a sprijinit proiectul arhitectului. Fundația poloneză pentru  Artă Modernă și Primăria Varșoviei au oferit fonduri pentru realizarea ideii lui, deoarece au considerat acest proiect o piesă de artă, devenind în curând un simbol al Varșoviei prezent pe orice hartă turistică .

Amplasamentul exact al acestei structuri are o semnificație mai profundă. Acesta este situat în spațiul  dintre o casă de dinainte de cel de-al doilea război mondial și o clădire modernă din centrul orașului Varșovia. În acest fel, arhitectul a conectat tragedia care s-a întâmplat în acest oraș pe timpul războiului, când jumătate din oraș a fost distrus, și noua viață care a început după război .

Lățimea interioară a Casei Keret este de 122 cm, în partea sa cea mai mare, și de doar 72 cm în partea cea mai îngustă. Lățimea de deschidere în care este amplasată construcția, este doar un pic mai mare – aceasta variază de la 92cm la 152 cm . Motivul pentru care există această mică diferență între cele două deschideri,  este folosirea de  materiale precum aluminiu și plastic , pentru a face pereții foarte subțiri, oferind suficientă lumină pentru interior. Dimensiunile surprinzător de mici ale casei nu l-au oprit pe Jakub Szczesny de a compartimenta spațiul în câteva camere minuscule – o bucatarie, o baie și un dormitor.

Înălțimea acestei structuri triunghiulare este de 10 m , de 9 m adâncime și se află la 3 m deasupra solului. Intrarea  în casă se face printr- o scară de metal retractabilă și trece printr-un orificiu. Camerele sunt situate pe două etaje. La parter există o toaletă cu duș, o bucătărie cu o chiuvetă, o plită, un frigider, o masă pentru două persoane  și un living  cu un fotoliu tip sac. La etaj, este un dormitor cu un pat și o masă de lucru.

Oricum, un loc ca acesta cu siguranță nu este o opțiune foarte bună pentru o locuire pe termen lung, chiar dacă are tot ce este necesar unei locuințe. O ființă umană are nevoie de mai mult confort decât  Casa Keret poate oferi, dar este o soluție, dacă ai nevoie de singurătate, liniște pentru a lucra ceva sau a face orice îți vine în minte, cu condiția să fie un loc ce nu trebuie să -l vizitezi prea des. Poate de două ori pe an, la fel cum face Etgar Keret.

sursa dezeen