Casa in pamant, Korea

Echipa de arhitecti BCHO, au realizat aceasta casa ingropata in pamant in Seoul, Korea. Numita “Casa – pamant”, aceasta constructie a fost realizata in onoarea poetului coreean Yoon Dong-Joo. Resedinta captusita de beton are doua curti cu podele din pamant, catre care sunt orientate si conectate toate camerele. Aici sunt cateva informatii date de arhitecti:

“Casa – pamant este o casa a cerului. Este o casa construita in onoarea lui Yoon Dong-Joo, un poet coreean, care a scris versuri frumoase despre cer, pamant si stele. Este o casa care pune accentual pe relatia primordiala dintre natura si oameni. Este construita cu o atenta consideratie data eficientei constructiei si simturilor noastre somatice.

Precum o cutie de beton, de dimensiuni 14m x 17m, este ingropata in pamant, si contine 6 camere si 2 curti cu podele din pamant. Aceasta ‘casa mica’ este deschisa catre curti, care la randul lor sunt deschise catre cer. Casa are o mica bucatarie, un birou, doua dormitoare, o baie cu o vana din lemn si o toaleta, si o spalatorie. Toate camerele sunt adiacente intre ele si sunt deschise direct catre curti.

Presiunea laterala a pamantului pe cele patru laturi este suportata de peretii grosi de beton, acoperisul plat si placa de baza. Exista de asemenea, un stalp de otel ascuns in peretele central, ce consolideaza placile structurale. Peretii din pamant batut asigura toate diviziunile spatiale intrioare precum si peretii ce inconjoara ambele curti. Pamantul folosit la pereti provine din excavarea sit-ului.

Patru jgheaburi sunt plasate in colturile curtii pentru drenaj. Casa foloseste un sistem de racire geotermala si inalzire in pardoseala. O combinatie de racire pasiva si tuburi geotermale ingropate in pamant, in jurul constructiei, pastreaza temperatura rece vara si calda iarna.

Un arbore de pin ce a fost taiat de pe sit, a fost transat in discuri de 8 cm grosime si incastrat in peretii de beton ai curtii, astfel, descompunandu-se, vor gazdui mici plantute si o noua viata va aparea cu timpul.

Un baldachin de lemn protejeaza intrarea in casa, folosindu-se de cabluri de tractiune de 39mm. Lemnul reciclat a fost taiat in piese de 30mm x 50mm si combinat cu bande plate de metal, pastrand materialul la minim. Tot mobilierul interior si dulapurile sunt din lemn reciclat de la vechile porti coreene.

Asemeni poeziei lui Yoon, ce exprima speranta pentru viitor in vremuri de mari primejdii, pe care poetul incearca sa o atinga prin auto-constrangere si auto-reflectie, speranta noastra este ca aceasta Casa – pamant sa fie o casa in care noi putem reflecta asupra ‘noi insine’ in timp ce traim in prezent.”