Casa deasupra unui rau in Portugalia

Casa no Geres, este primul proiect al arhitectei portugheze Gracia Correia si al partenerului sau italian Roberto Ragazzi, proiect ce a primit partea sa echitabila de expunere si premii internationale.

Casa este situata in Parcul National Peneda-Geras, de-a lungul frontierei spaniole in nordul Portugaliei, iar mediul inconjurator si inviolabilitatea sa au fost elemente cruciale si reguli stricte in realizarea proiectului. Sit-ul proprietarilor este de 5000 de mp, de-a lungul raului Cevado, iar casa are 60 de mp la sol (amprenta maxima permisa pentru acest sit), si este construita toata din beton.

Design-ul ales este foarte placut din anumite perspective, desi pare destul de nepotrivit pentru imprejurimile sale. Din unele unghiuri, casa pare ca un accident, un fel de depozit de containere de transport si materiale de constructii. O parte a cladirii este ingropata in interiorul dealului, in timp ce o alta iese peste rau.

Frumusetea acestei case devine evidenta daca o observam  din interiorul ei. Simplitatea structurii, privelistile deschise si echilibrul calm al elementelor de interior par sa vorbeasca aceeasi limba cu imprejurimile sumbre. Natura are un mod de a fi frumoasa chiar si atunci cand nu este, si aceasta casa pare ca stie secretul.