Casă bioclimatică în apropierea unui parc eolian din Tenerife

Proiectată de Ruiz Larrea and Associates, Casa bioclimatică este situată în Tenerife, în apropierea parcului eolian Granadilla al Institutului Tehnologic de Energii Regenerabile, fiind una din cele 25 de case bioclimatice incorporate în acest centru de cercetare.

Proiectul a fost inspirat de Geria – un mod tradiţional de creştere a strugurilor în Lanzarote, realizat prin protejarea fructelor de vânturile puternice şi continue, cu un perete semicircular de rocă vulcanică. Astfel, casa este înconjurată şi protejată de un zid circular de piatră vulcanică Tosca şi nu are sistem de încălzire sau de aer condiţionat, bazându-se complet pe strategiile pasive pentru a menţine interiorul cald sau rece în funcție de sezon. Ventilaţia naturală furnizată de briza vânturilor, efectul de stivă  și ferestrele protejate de jaluzele încurajează aerul să se deplaseze prin casă.

Puţin îngropată în pământ şi protejată de peretele circular, casa este la adăpost în fața vânturilor,  bucurându-se în acelaşi timp de perspective superbe către peisajul înconjurător. Partea de sus a casei este constituită dintr-un acoperiș verde realizat dintr-o placă de beton umplută cu pământ şi liane native. Plantele sunt întreținute de un sistem de irigare prin picurare și prin evapotranspirație ce ajută la eliminarea căldurii din casă.  Apa de ploaie este și ea recoltată şi colectată într-un rezervor de 2000 litri. De asemenea, proiectul a prevăzut și echiparea cu componente pentru un sistem solar pe partea de sud a casei. În cele din urmă, materiale locale, inclusiv piatra concasată Tosca şi cea de bazalt au fost folosite pentru izolarea termică a casei.

PROIECTRuiz Larrea and Associates

AMPLASAMENT – Granadilla de Abona, Tenerife, Spania

PERIOADA DE EXECUȚIE – 203

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ – 290 mp

FOTOGRAFII – Ruiz Larrea and Associates

[ sursa inhabitat.com ]