Casa B8, Chile

Casa B8 este situata la 270 km nord de Santiago, in localitatea Huentelauquen, intr-o zona caracterizata de vanturi puternice ce bat de-a lungul coastei Pacificului. Este proiectata de echipa de arhitecti 56.02 (Mauricio Bruna-Fruns, Ursula Oliva, Alejandro Gandarillas, Pablo Muñoz)

Schema initiala a fost o casa de aproximativ 50 mp, cu un plan de nivel flexibil, capabil sa se reconfigureze la utilizari si conditionari diferite. Acestea au fost premisele ce au stat la baza proiectarii:

1. Toate zonele „umede” sunt condensate intr-un perete / volum care trece prin intreaga fatada de sud, aceasta decizie contribuind la crearea unor spatii mai flexibile.

2. Unul dintre obiectivele principale a fost de a extinde zona construita, fara a creste bugetul initial al casei, tinand cont de diversele activitati si situatii caracteristice stilului de viata al proprietarului. Pentru a realiza acest lucru, a fost propusa o curte interioara articulata, cu aceleasi dimensiuni ale modulului standard care este folosit la intrarea casei. Aceasta operatiune a permis formarea unui spatiu deschis in aer liber, protejat de vant, si de asemenea, o terasa, cu aceeasi orientare ca spatiul mentionat in aer liber, spre exterior. Compilarea tuturor solutiilor transforma o casa de 50mp intr-una de 91mp.

3. Ca o a treia decizie, de a imparti diferitele spatii, materialele selectate pentru inchideri au fost panourile glisante din sticla. Aceste elemente au posibilitatea de a se deplasa, generand o limita de interior-exterior, care poate fi controlata dupa dorinta utilizatorului. Aceasta operatiune glisanta permite crearea de spatii diferite, iar mobila la fata locului  plus inexistenta peretilor despartitori, toate la un loc, rezulta o casa in care diviziunile si subdiviziunile sunt aplicate doar prin aceste panouri de sticla si mobilier.