Biserică din beton în Tenerife, Spania

Arhitectul Fernando Menis  a fost distins cu Premiul pentru Inovație în beton, acordat de către prestigioasa Fundaţie Ambuja Knowledge din India, pentru Biserica Sfântul Mântuitor din orașul La Laguna, Tenerife.

Finalizată în 2008, biserica este formată din patru volume consistente de beton armat, separate unul de celălalt prin deschideri  înguste din sticlă. Puncul de atracție este reprezentat  de cele două fisuri suprapuse prezente pe peretele din capăt al bisericii, formând o cruce de lumină vizibilă din interiorul naosului.

Iată ce spune arhitectul despre proiectul său:

Este un spaţiu de meditaţie, un stimulent pentru reflectare, un spaţiu intrinsec unde orice persoană poate merge să se regăsească în templu, ori se alăture altor persoane  în centrul cultural.

Clădirea bisericii este întretăiată în patru volume mari de beton, separarea acestora permiţând luminii să intre şi să pătrundă în spațiul interior, inspirând o prezenţă spirituală şi  un sentiment de liniște.

Este o clădire curată, dezbrăcată de elemente inutile ce ar implica distrageri departe de esenţa spirituală.  Golurile au fost sculptate în aceeaşi măsură, raportul între gol şi plin fiind vital pentru dezvoltarea identităţii proiectului.

Am ales să exploatăm  proprietăţile betonului , bazându-ne pe eficienţa sa energetică de natură izotropă,  ce este optimizată prin inerţia termică a pereţilor. Clădirea primește, de asemenea, o mai bună acustică,  datorită folosirii unor combinaţii de materiale, pietre de beton şi roci locale vulcanice numite Picon, care acţionează ca un finisaj dur, cu un grad de absorbţie a sunetului mult superior betonului convenţional. Exteriorul, interiorul, structura, forma, materialele  și textura sunt toate alese în urma unui studiu complex al betonului.

Impactul volumetric al clădirii şi utilizarea de materiale esenţiale, tratarea betonului ca un material modelabil ce captează lumina, sunt elemente definitorii ale acestui proiect,  beneficiind în același timp și de optimizarea resurselor economice. Acest spaţiu reflectă o emoţie atemporală. 


[ sursa architizer ]

PROIECTFernando Menis / Menis Arquitectos

AMPLASAMENT – La Laguna, Tenerife, Spania

PERIOADA DE EXECUȚIE – 2005-2008

SUPRAFAȚA TERENULUI – 550 mp

SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ – 1050 mp

FOTOGRAFII – Simona Rota