Bibliotecă și centru cultural în Vennesia, Norvegia

PROIECTHelen & Hard Architects

AMPLASAMENT: Vennesia, Norvegia

SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ: 1938 mp

PERIOADĂ EXECUȚIE: 2011

FOTOGRAFIIEmile Ashley

Biroul norvegian de arhitectură Helen & Hard (Siv Helene Stangeland, Reinhard Kropf) au realizat o frumoasă bibliotecă și centru cultural în Vennesla, Norvegia.  Servind ca un conector spațial între o casă de cultură existentă, un centru de studiu, precum și o piață publică, designul este un rezultat direct al cuplajului sinergetic al structurilor, manifestându-se prin o serie gradată de grinzi din lemn laminat, ce oferă în plus o structură mobilă și depozitare pentru dispozitive tehnice.

Concentrându-se pe crearea unui spațiu public primitor, biblioteca aduce viață orașului în și prin clădire. Fațada mare din sticlă servește ca o interfață deschisă între interior și piața principală a orașului, în timp ce loggia urbană creată, oferă locuri protejate în aer liber pentru vizitatori. Cu scopul de a reduce nevoile energetice ale tuturor celor trei clădiri, două fațade lungi ale structurilor existente au fost folosite pentru a minimalize suprafața totală a pereților exteriori. Noii pereți, podelele și acoperișul au fost echipate cu soluții energetice cu standard ridicat.

Pentru a se adapta la cerințele funcționale specifice diferitelor departamente ale bibliotecii, aspectul și circulația interioară sunt definite de 27 de grinzi structurale ondulate – interfețe spațiale cu elemente de iluminat inserate și absorbanți acustici ce conțin conductele de aer condiționat. „În acest proiect, am dezvoltat un concept de structură utilizabilă hibridă care combină o construcție din lemn, cu toate dispozitivele tehnice și cu spațiul interior”Helen & Hard.

[ sursa hha.no]