Álvaro Siza; Opere Complete 1952-2013

Unul dintre cele mai recente albume de arhitectură lansate de Editura Taschen este Álvaro Siza: Opere complete 1952-2013, un volum în format mare, ce deschide o fereastră surpinzător de fermecătoare spre talentul acestui mare arhitect modernist portughez.

Pe lângă fotografiile color, de înaltă calitate, ale clădirilor Siza, ce sunt binevenite și așteptate, acest volum sintetizează o carieră extrem de fertilă, schițele arhitectului oferind un contrapunct complex. Clădirile lui  Álvaro Siza întruchipează forme rectilinii albe, dure, ce par a țâșni din pământul stâncos al solului natal, dar în schițele de mână ale arhitectului se dezvăluie o sensibilitate diferită de cea a precursorilor săi, Le Corbusier și Louis Kahn. Nefiind implicat în reveriile utopice ale lui Le Corbusier ori în clasica arhitectură flexibilă, arhetipală  a lui Kahn, Siza operează amestecând texturi senzuale, inspirate din natură, cu rigorile conceptuale ale geometriei.

Arhitectul poate umple raft după raft cu premiile sale primite până în prezent, printre care Premiul Mies van der Rohe al Comunității Europene în 1988, Premiul Pritzker în 1992, Praemium Imperiale în Japonia în 1997, Medalia de aur RIBA în 2009, și Leul de Aur pentru întreaga sa carieră, în 2012, la Bienala de Arhitectură din Veneția. Când Álvaro Siza a castigat prestigiosul premiu Pritzker în 1992, juriul a descris formele sale ca fiind „modelate de lumină, cu o simplitate înșelătoare… Simplitate, care la o examinare mai atentă, totuși, este descoperită ca o mare complexitate. Există o măiestrie subtilă care stă la baza celor ce par a fi creații naturale… „.

Ca și în toate monografiile de arhitect precedente ale editurii Taschen, această carte a fost realizată în strânsă colaborare cu arhitectul și include un catalog complet cu munca sa până în prezent și o serie întreagă de desene, o componentă majoră în procesul de creație al arhitectului portughez.

[ sursa Taschen ]