Casa Monte na Comporta, Portugalia

Casa Monte na Comporta din Grândola, Portugalia, este o casa care pare ca sta in mediul sau inconjurator ca si cand ar fi fost mereu acolo, dar care, reuseste prin design-ul sa fie in acelasi timp fresh, inedita si spectaculoasa.

Formele ondulatoare ale casei aduc aminte de forma dunelor de nisip usor inclinate, iar suprafetele plane si unghiulare se contrasteaza frumos cu formele rotunjite ale copacilor din jur. Desi pare ca aceasta casa s-a construit pe niste dune existente, in realitate, echipa de arhitecti Pereira Miguel Arquitectos cu sediul in Lisabona, au construit dunele pentru a asza casa sub acestea.

Arhitectii au creat cele doua dune in forma de semiluna pentru a ascunde casa sub un drum. In cele din urma, va arata ca nisipul, casa si vantul coexistand aici ca din totdeauna. Deja casa arata ca si o pestera antica, acest aspect se va imbunatati, după ani si ani de actiune a vanturilor si vremii.

Amprenta casei vazuta de sus, este alcatuita din patru “brate” usor inclinate, asemanator literei X, avand in fiecare sectiune o functiune separata. Din fiecare sectiune, este alta priveliste si sentimentul este altul. Prin actiunea constanta a fortelor naturii, privelistile se vor schimba an de an, sezon de sezon, invitand contemplarea si creand armonia.