15re – arhitecturi văzute prin igloo

Albumul „15 re” face parte din seria „arhitecturi văzute prin igloo”, inaugurată de igloo media în 2005 pentru a prezenta exemple de calitate şi bune practici în arhitectura contemporană, proiecte corecte şi cu bun-simţ, cu o certă valoare estetică.

Fără a avea un demers exhaustiv, igloo media a selectat pentru acest album proiecte extrem de diverse, de la restaurări de mare anvergură şi conversii de clădiri cu o vechime de sute de ani, până la revitalizarea sau reabilitarea unor clădiri valoroase ale trecutului, care nu se regăsesc neapărat pe Lista Monumentelor Istorice.

Din sumar: Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, Bastionul Postăvarilor din Braşov, Bastionul Theresia din Timişoara, Sediul Bisericii Evanghelice din Brașov, Muzeul Civilizaţiei Urbane din Brasov, Conacul Apafi din Mălnâcrav, Conacul Bellu din Urlaţi, Casa de vacanţă din Zăbala, Castelul Haller din Ogra, Restaurantul Via din Cluj-Napoca, Vila Dobrusa, Reşedinţa regală din Valea Zălanului, Casa Max din Sibiu şi, nu în ultimul rând, case tradiţionale din Copşa Mare şi din Micloşoara.

În acest moment, în care protejarea patrimoniului în Romania se află încă într-un proces de căutare de repere, iar monumentele trecutului sunt de cele mai multe ori neglijate, credem că este necesară încurajarea practicilor corecte din acest domeniu. Pe lângă informarea despre activitatea de protejare a patrimoniului construit, textele şi imaginile din album propun şi o reflecţie asupra direcţiilor în care se îndreaptă aceasta categorie a arhitecturii şi asupra provocărilor pe care le ridică salvarea monumentelor trecutului.

[ igloo ]